Pada tahun 1937 tentera Jepun
yang menggunakan dapur bergerak telah mencipta periuk nasi primitif… ia berupa
kotak kayu dengan dua elektrod yang dipasang bertentangan. Namun kaedah ini
tidak sesuai digunakan kerana berbeza –beza jumlah haba yang dihasilkan.
Pada tahun 1945, Mitsubishi
Electric Corporation adalah syarikat pertama yang menghasilkan “ rice cooker
“ secara komersial. “ Rice cooker “ ini
terdiri dari periuk yang diperbuat dari aluminium dan mempunyai gegelung
pemanasan. Ia bukan automatic “turn off “ dan memasak nasi memerlukan
pemantauan yang berterusan. So kaedah ini pun masih tidak sesuai.
“ Rice cooker “ pertama yang praktikal dicipta
oleh Yoshitada Minami dari Toshiba Corporation sebuah lagi syarikat gergasi
Jepun hingga ke hari ini. Ia menggunakan 3 ruang periuk nasi yang menyediakan
penebat haba dan lapisan udara.
Pada 1956 “ rice cooker “
automatic pertama berjaya dicipta dan dikomersialkan oleh Toshiba Corporation.
Ia menggunakn kaedah memasak nasi menggunakan 2 ruang didalam periuk. Apabila
beras dan air dimasukkan …air diluar periuk akan memanaskan periuk tersebut
dari luar. Apabila suhu meningkat sebuah thermostat dwilogam kemudian
diaktifkan dan dimatikan secara automati untuk mengelak nasi daripada hangus.
Hasil daripada teknologi ini Toshiba Corporation telah berjaya menjual 200,000
“ rice cooker “ sebulan dan empat tahun kemudian separuh daripada penduduk
Jepun telah pun mempunyai “ rice cooker “ seperti ini. Kemudian teknologi “ rice cooker ‘ berkembang mengikut tahun dan
pelbagai inivasi telah dilakukan.
1965 ~ Syarikat Zojirushi Termos
mencipta “ rice cooker “ yang boleh menghangatkan makanan sehingga 24 jam
dengan menggunakan pengatur haba semi konduktor. Ini meningkatkan kepelbagaian “
rice cooker “ yang sebelum ini hanya
boleh untuk memasak nasi. “ Rice cooker “ ini terjual lebih 200,000 setahun.
Sehingga ke hari ini “ rice
cooker “ terdapat pelbagai fungsi dan mempunyai ciri –ciri elektronik untuk memudahkan
kita memasak nasi, bahkan “ rice cooker “ juga boleh digunakan untuk memasak
makanan selain dari nasi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan